Do 9. storočia sa v Európe sladilo výhradne medom. Potom ho pomaly začal nahrádzať trstinový cukor, ktorý sa do Európy rozšíril zo Stredného Východu. Bol však až do 17. storočia veľkou vzácnosťou, z tohto dôvodu med zostával na našom území univerzálnym sladidlom aj „liečivkou“.
Dobrý med spoznáme podľa 3 faktorov – farba a hustota, vôňa a chuť. Farbu ovplyvňujú kvety, ale hustota je prácou zručnosti stáčania z plástov. Necukrové zložky medu určujú jeho farbu, kým obsah cukrov ovplyvňuje jeho štruktúru ( čistý – tekutý, stuhnutý – kryštalický).
Med vyrobený z jedného kvetu a jednej oblasti či krajiny, je vždy drahší, na rozdiel od medu zo zmesi kvetov alebo z rôznych zemepisných oblastí. Med od včiel je jedinečný a nedá sa nahradiť, pretože jeho napodobeniny sú ľahko rozpoznateľné.
Vyhrajte medový balíček Med lúčny a Med Lesný značky Medokomerc
ilustračné foto: femme.sk
Súťaž o medový balíček Med lúčny a Med Lesný
Zapojte sa do súťaže o medový balíček Med lúčny (500g) a Med Lesný (500g) značky Medokomerc. Na vaše odpovede čakáme do 22. februára.